Od A do G ali o novih energijskih nalepkah

Dobro jih poznate.  Tako kot 93% potrošnikov v Evropski uniji. Energijske nalepke so orodje, ki ga je Unija ustvarila za promocijo okolju najbolj prijaznih naprav. Zdaj se jih bo treba naučiti na novo. Brez skrbi, učna ura ne bo težka.

Od kod spremembe na nalepkah?

Prve energijske nalepke so se pojavile na hladilnih napravah v devetdesetih letih. - takrat je prevladoval energijski razred E. Zahvaljujoč inovativnosti industrije gospodinjskih aparatov je oprema našla pot v višje in višje razrede, in ko se je standardna lestvica končala, se je najvišji razred razširil, dodan pa mu je bil znak plus. Tako so nastali razredi A +, A ++, A +++.  Vendar pa je zdaj nastopil trenutek, ko je tovrstna klasifikacija postala nezadostna - EU se je, da bi ustvarila prostor za nadaljnji tehnološki napredek, odločila o odpraviti pluse in se vrniti na prvotno lestvico A-G. Zato lahko na napravah Amica najdete nalepke z novo lestvico energijskih razredov.

Uvedena pravila naj bi zagotavljala boljšo berljivost nalepk in prostor za še učinkovitejše izdelke. Spremembe bodo uvedene leta 2021, vendar ne bodo veljale za vse skupine izdelkov, ki jih zajema označevanje z nalepkami.

Videz novih nalepk

Kaj se bo spremenilo
•    Izginili bodo plusi in pojavili se bodo novi energijski razredi (A-G), označeni z novimi barvami - izdelek z enakimi zmogljivostmi kot prej je dodeljen novemu razredu,
•    Razred A je namenjen najbolj naprednim napravam,
•    Pojavila se bo koda QR, ki kaže na spletno kartico izdelka v zbirki podatkov EPREL,
•    Pojavili se bodo novi piktogrami, ki obveščajo o značilnostih določene naprave,
•    Pojavila se bo lestvica razredov hrupa - najtišje naprave prejmejo razred A, najglasnejše pa razred D,
•    Pravila za izračun parametrov naprave se spreminjajo, npr. za pralne in pomivalne stroje.

Kaj se ne bo spremenilo
Učinkovitost izdelkov. Ti ostajajo enako prijazni do okolja, vendar so razvrščeni v nove energijske razrede (nova barva).

Nova oznaka brez plusov – spreminjanje merila / Nazaj v preteklost, vendar s spremembo lestvice
Novi predpisi EU se vračajo na lestvico energetske učinkovitosti izpred skoraj dvajsetih let - od A do G, brez znakov plus. Tako bodo nalepke bolj berljive za potrošnike.

Odprava plusov pomeni potrebo po novi lestvici učinkovitosti izdelkov. Posledično so modeli iz najvišjega razreda A +++ prešli v razred C ali drugega, modeli iz razreda A + pa celo v razred G. Vendar ni enotnega pravila za spreminjanje črk zaradi spremembe lestvice, razen, da sta vbila A in B rezervirana za povsem nove, še bolj varčne modele. Proizvajalci - med njimi tudi Amica - nenehno delajo na razvoju tehnologije, kar pomeni, da se lahko sodobni izdelki na trgu pojavijo tudi v teh najvišjih razredih. V nekaterih zahtevnejših skupinah izdelkov pa morda ne boste našli naprav označenih s črkama B ali A.

Energy labels
Pomembno!
Naprave, opremljene z najnovejšo tehnologijo, so lahko v razredih z rumeno, oranžno ali rdečo barvo, ne le v "zelenih" razredih, kot je bilo to v primeru dozdajšnjih nalepk.

QR kode 
Vsaka nova nalepka ima kodo QR, ki vas bo po skeniranju preusmerila na posebno spletno mesto z informacijami za potrošnike za določen model.  Tu bodo na voljo tudi samodejno ustvarjene elektronske etikete in elektronski listi izdelkov.

Od leta 2019 so vsi modeli naprav, ki jih zajemajo določbe o energijskem označevanju - novi ali stari - registrirani v zbirki podatkov EU EPREL. Vsak model ima svojo spletno stran z informacijami za uporabnike, za  katero proizvajalec ali uvoznik ustvari povezavo, ki je nato na nalepki zapisana v obliki QR kode. Opremo s starimi nalepkami, torej brez QR, je mogoče iskati v sami zbirki podatkov.

Varčevanje z energijo
Ambicije proizvajalca pogosto niso dovolj. Prav izbira potrošnikov mu daje zagon za iskanje novih inovativnih rešitev. Na ta način so najbolj priljubljene hladilnike pred dvajsetimi leti v energijskem razredu C nadomestili s sodobnimi A +++, ki so porabili približno 80% manj električne energije. Ne pozabite: vaše odločitve o nakupu lahko pripeljejo nove izdelke na višjo raven učinkovitosti.  Amica ceni predvsem vaše potrebe.

Vprašanja in odgovori

Za katere izdelke so se spremenili predpisi Evropske unije o energetskem označevanju?
Nova pravila veljajo za pomivalne, pralne, pralne in sušilne stroje, hladilnike, hladilnike za vino in zamrzovalnike. Proizvajalci jim od novembra 2020 dodajajo nove nalepke, kar bo omogočilo nemoteno spreminjanje nalepk v trgovinah marca 2021.  Nova energijska nalepka s kodo QR bo veljala od 1. marca 2021, do takrat pa velja stara nalepka.

Zakaj ima moj pravkar kupljeni pralni stroj A + na novi nalepki oceno E?
Pravila EU o energijskem označevanju so se spremenila za pomivalne, pralne, pralne in sušilne stroje, hladilnike, hladilnike za vino in zamrzovalnike. Vse te naprave so označene z novo lestvico energijskih razredov. . Glavno načelo pri spreminjanju lestvice je bilo odpravljanje plusov, ki so bili v uporabi prej in predpostavka, da bi morali biti najvišji razredi A in B rezervirani za opremo, ki je še bolj učinkovita kot katerakoli doslej.  Posledično lahko isti model preide iz razreda A +++ v razred D, hkrati pa je še vedno enako učinkovit.

Zakaj se razred energetske učinkovitosti tako močno spreminja?
Nova energetska nalepka EU je bila uvedena zato, da bi omogočila razlikovanje tehnološko naprednejših gospodinjskih aparatov. Glede na stopnjo učinkovitosti, ki jo dosežejo, jim bodo na lestvici energijskih nalepk dodeljeni različni razredi. Evropski zakonodajalci so se odločili spremeniti sedanjo lestvico, tako da bodo zgornji razredi prazni - s tem pa se bo odprl prostor za prihodnji napredek pri oblikovanju naprav. Preproste pretvorbene tabele iz starega razreda v novega ni, saj se nova energetska nalepka razvija na podlagi nove preskusne metode. Iz tega razloga bodo gospodinjski aparati pod novo energijsko oznako razvrščeni drugače. Vendar pa energetska učinkovitost izdelka ostaja enaka.  Spremeni se le njegov razred (ocena), to je črka na energijski nalepki.

Zakaj sem na embalaži nedavno kupljenega gospodinjskega aparata našel dve nalepki, ki prikazujeta različna razreda in vrednosti?
Pravila EU o energijskem označevanju so se spremenila za pomivalne, pralne, pralne in sušilne stroje, hladilnike, hladilnike za vino in zamrzovalnike. Nova energijska nalepka s kodo QR bo začela veljati 1. marca 2021, zato jo lahko do tega datuma prezrete. Vendar dejstvo, da na primer na eni nalepki vidite črko A +++, na drugi pa npr. črko F, še ne pomeni, da se naprava, ki ste jo kupili, razlikuje od tiste, ki ste jo videli v trgovini ali na spletnem mestu. Učinkovitost izdelka ostaja enaka. Spremeni se le razred, to je črka na energijski nalepki. Spremeni se le razred, to je črka na energijski nalepki.

Ali bo nova nalepka povečala prihranek energije?
Ima tak potencial. Če pogledamo napredek, ki ga je industrija dosegla od ustanovitve energetske nalepke pred petindvajsetimi leti, najdemo nekaj dobrih primerov. Današnji hladilnik porabi le četrtino električne energije, ki jo porabijo dvajset let stari modeli, uporaba pomivalnega stroja pa prihrani približno tretjino energije v primerjavi z ročnim pranjem. Proizvajalci gospodinjskih aparatov v Evropi letno vložijo 1,4 milijarde EUR v raziskave in razvoj s ciljem trajnostnega razvoja.

Zakaj so v trgovini poleg hladilnikov ali pralnih strojev z novo nalepko hladilniki in pralni stroji s staro nalepko?
V izjemnih primerih predpisi dovoljujejo prodajo naprav s staro energijsko nalepko. Primer so modeli, umaknjeni iz proizvodnje pred 1. novembrom 2020, za katere ni novih oznak. Kopije teh modelov lahko s staro nalepko prodajamo do konca novembra 2022.

Kakšen je potencial za nadaljnje prihranke energije?
Varčevanje z energijo ima veliko potenciala, zlasti za izdelke, ki še niso postali priljubljeni, kot bi si to zaslužili. Današnji pomivalni stroji denimo porabijo tretjino manj energije in desetino vode manj kot pri ročnem pomivanju posode. Vendar pa je energetska učinkovitost le en vidik razvoja. Prihodnost pripada pametnim napravam, kot so hladilniki, ki pomagajo preprečevati, da bi po nepotrebnem zavrgli hrano, ali različnim napravam, ki po potrebi sami prilagajajo temperaturo. Amica je v tej smeri že naredila konkretne korake.

Je novo oznako lažje razumeti kot stare oznake s plusi?
Eden glavnih ciljev vpeljave novih nalepk je bil povečati njihovo preglednost. Vse kaže, da je bil cilj dosežen.